Actualități în bolile infecțioase ale copiilor

În urma participării la al treilea curs est-european și mediteranean al ESPID (Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice), ne-am gândit să informăm părinții despre ultimele noutăți prezentate.

Vitaminele in sezonul rece

Obișnuim să credem că Vitamina C are un rol esențial în apărarea împotriva infecțiilor respiratorii. Se pare că un rol esențial în repetabilitatea acestora îl are și deficitul de Vitamina D. În sezonul rece se recomandă administrarea de Vitamina C (din legume și fructe crude), precum și de Vitamina D (din carne, ouă, pește, ficat și supliment între lunile septembrie și aprilie – 1000 UI/zi), atât pentru copii cât și pentru adulți.

Antibioticoterapia

Se știe că folosirea nejustificată a antibioticelor duce la creșterea rezistenței microbilor la acestea. Din acest punct de vedere, România ocupă, din păcate, un loc fruntaș în Europa. Recomandările specialiștilor sunt de a evita prescrierea și utilizarea lor în situații care nu le impun (condiție ce trebuie respectată de medicul curant), precum și renunțarea la autotratare cu antibiotice. S-a constatat că în infecțiile care se tratează cu antibiotic, dozele necesare sunt în prezent mult mai mari ca în trecut.

Otita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni tratate cu antibiotic. În prezent, conduita corectă este reexaminarea pacientului după 24/48 de ore, cu temporizarea tratamentului antibiotic. Excepție fac sugarii sub vârsta de 6 luni.

S-a insistat la curs cu privire la netratarea purtătorilor nazali, sănătoși, de Stafilococ auriu (cifrele indică faptul că 71% dintre sugari au acest microb în fosele nazale). Tratamentul acestui microb nu face decât să-i crească rezistența la antibiotice și nicidecum să-l elimine.

Același comentariu este valabil și pentru purtătorii nazali de Streptococus Pneumoniae (Pneumococ). În acest ultim caz există și varianta vaccinării antipneumococice, înainte de intrarea copilului în colectivitate.

Tusea

Tusea convulsivă este o boală teoretic eradicată datorită vaccinării. S-a constatat că adolescenții și adulții nu mai sunt protejați și se recomandă efectuarea unui rapel, ei fiind sursă de îmbolnăvire pentru sugarii sub două luni (vârsta primei doze de vaccin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *